Geschikt voor zwaardere ruiters?

Vorige Artikel 8 van 19 Volgende

Zou je graag een Barefoot-zadel willen hebben omdat de eigenschappen je heel erg aanspreken....maar ben je bang dat je "te zwaar bent voor een boomloos zadel".... zet dan de eigenschappen die je aanspreken eens op papier. En vraag je vervolgens af of die eigenschappen (verschillen met andere soorten zadels) niet minstens zo belangrijk zijn voor een zwaardere ruiter.

Net zoals er vaak gezegd wordt dat je niet zou mogen lichtrijden of springen met een boomloos zadel (klik hier voor meer info), wordt er ook vaak gezegd dat een boomloos zadel niet geschikt is voor zwaardere ruiters omdat de drukverdeling niet goed genoeg zou zijn.

Nu kan ik de wat vollere ruiter gerust stellen: dikkere billen geven van zichzelf al een betere drukverdeling dan dunne billetjes, simpelweg omdat deze het gewicht van de ruiter over een grotere oppervlakte verdelen en de benige stukken bedekken met wat vlees. De ruiter die netjes in balans "vastgeplakt" zit in het zadel zal niet snel puntdruk veroorzaken. Zwaar lichtrijden kan echter wel problemen geven, zie de link hierboven.

Naarmate een zadel intensiever gebruikt wordt of er een zwaardere ruiter in plaats neemt, gaan uiteraard voor elk zadel de voor- en nadelen extra belangrijk worden. Wanneer een ruiter met een "normaal" gewicht heel bewust kiest voor een Barefoot, heeft hij of zij daar goede redenen voor.

De meeste mensen kiezen een Barefoot omdat een boomzadel erg lastig passend te krijgen en te houden is waardoor er vaak puntbelasting optreedt en daarnaast de communicatie, balans en bewegingen belemmert worden door de harde kern van het zadel.

Andere merken boomloze zadels zijn weer te slap of te stevig, waardoor ze ook niet goed presteren. De Barefoot heeft een goed evenwicht gevonden tussen flexibiliteit voor een maximale pasvorm en bewegingsvrijheid, en interne verstevigingen voor een goede drukverdeling.

Wanneer een lichtere ruiter heel bewust kiest voor een Barefoot vanwege de positieve eigenschappen t.o.v. andere zadels, dan tellen die eigenschappen voor een zwaardere ruiter juist nog eens extra.

Je kiest bijvoorbeeld voor de Barefoot omdat je vreest voor een niet altijd goed aansluitend boomzadel, waardoor puntbelasting ontstaat. Je gelooft er niet in dat de drukverdeling van een boomzadel in de praktijk net zo goed werkt als men in de theorie beweert. Waarom zou het voor een zwaardere ruiter dan wel ineens de druk goed verdelen?

JUIST voor het correct dragen van een zwaardere ruiter, is het erg belangrijk dat het gewicht op een prettige dynamische manier over het paard verdeeld wordt en dat het paard niet belemmert wordt door een matig passende zadelboom. Daarbij wordt een boomzadel al snel te lang of gaat kantelen (de wat vollere ruiter komt vaak te veel achterop de lepel te zitten) waardoor het comfort voor het paard nog extra achteruit gaat.

Onthou dus goed: alle voor- en nadelen van elk merk en type zadel, worden uitvergroot naarmate de ruiter of intensiteit van het rijden zwaarder wordt. De redenen om voor boom of boomloos te kiezen zijn voor zowel lichte als zware ruiters hetzelfde, de eigenschappen van de verschillende zadels blijven hetzelfde.

Onder de mythes en wilde verhalen die over boomloze zadels de ronde doen, vind je ook de mythe dat een boomloos zadel maar tot een bepaald ruitergewicht gebruikt mag worden.

Dit is (voor Barefoot tenminste) onzin. De gebruikte materialen zijn vanwege strenge veiligheidseisen uiteraard prima geschikt om veel meer gewicht te dragen dan in de praktijk gebruikelijk is. Er wordt intensief gebruik van onze zadels gemaakt door ruiters met een zeer uiteenlopende lichaamsbouw.

Er zijn ruiters tot zo`n 120 kg die intensief met hun Barefoot rijden op een ontzettend tevreden paard dat meerdere keren per jaar met vlag en wimpel door de check-ups van paarden-fysiotherapeuten en andere behandelaars komt. Wanneer je een zwaardere ruiter bent of erg intensief rijdt zijn regelmatige controles natuurlijk altijd aan te raden, ongeacht welk merk of type zadel je gebruikt. Een oplettende zwaardere ruiter heeft over het algemeen een tevredener paard dan een lichtgewicht ruiter die maar wat aanrommelt.  

 

Er is geen maximum ruitergewicht te noemen voor een Barefoot-zadel. Maar voor het PAARD bestaat er wel een maximaal belastbaar gewicht dat nog comfortabel gedragen kan worden.

Dit maximaal belastbare gewicht is uiteraard afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de bouw, leeftijd, conditie en lichamelijke gesteldheid van het paard, de kwaliteit van de ruiter, de intensiteit van de training...enzovoorts. In de praktijk kan 1 en ander dus wat afwijken, maar een algemeen schema vind je hieronder.

Let op: in deze tabel staat het belastbare gewicht per type paard en dit is het TOTAAL-gewicht. Dus niet alleen de ruiter, maar uiteraard ook de kleding, het zadel, hoofdstel en eventuele bepakking. Een globaal overzicht:

 

  

Ras:  Stokmaat:   Gewicht paard:   Max.   belasting:  Percentage: 
      
Shetlander        100cm       175kg         35kg           20%
IJslander      140cm         400kg          80kg          20%  
Haflinger/Fjord     140cm       500kg            80kg          16%   
Warmbloed      170cm            600kg          72kg           12% 
Koudbloed       160cm        800kg            96kg           12% 

                                                                                                         

 

Bij bovenstaand overzicht is men uitgegaan van een correct gebouwd, gezond en volwassen paard. Indien je slechts enkele keren per week een wandelritje van een uur maakt, mag je het paard wat meer belasten. (Bron: Freizeit im Sattel)

Ook al is het ruitergewicht optimaal verdeeld, dan nog kan het weefsel beschadigen wanneer men te lang op zijn paard zit. Aan te bevelen is dan ook om na 2 uur rijden een poosje af te stappen, zodat de doorbloeding van de huid weer goed op gang komt.

 

Tot slot nog een link naar een website waarin wordt uitgelegd wanneer een paard oud genoeg is om te beginnen met rijden. Er zijn geen rassen die eerder, of later volwassen zijn dan andere. Bij elk paard is het skelet pas volledig uitgegroeid rond het zesde levensjaar. Het is dus onverstandig om met drie al op je paard te gaan zitten, hoe groot en flink hij er ook uitziet!

Aanbieding

Giggle Jouet € 8,70 € 7,95

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Gastenboek

  • 18-04-2019 - Vandaag het Freeride zadel binnen gekregen. Mooi snel. Ligt super...  lees meer
  • 17-07-2018 - Alles goed ontvangen, dankjewel voor de goede zorgen! Gr Amand lees meer
  • 11-04-2018 - Beste Marcel,

    Ik wou even zeggen dat ik heel blij ben...  lees meer
Plaats een bericht
  • Equixantos
  • Wilde Aecker
  • NML Health
  • Filipa, Natural Balance Hoefsmederij
© 2009 - 2019 equixantosbarefoot | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel